al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Esteve de la Sarga

El poble de Sant Esteve de la Sarga és situat en un coster (875 m), als vessants septentrionals de la serra de Montsec, vigilant el camí del coll d’Ares. Més avall hi ha l’església parroquial de Sant Esteve protomàrtir, d’origen romànic; a la part inferior dels murs de perímetre es destria un aparell clarament romànic, potser de la fi del segle XI, al damunt mateix del qual hi ha diverses filades de carreus més tardans i, a la part superior, un paredat modern.

A ponent de Sant Esteve, aigua amunt del barranc de Sant Esteve de la Sarga, hi ha el santuari de la Mare de Déu de Fabregada, que depèn de la parròquia de Sant Esteve. És un edifici romànic, del segle XII, d’una nau coberta amb volta de canó i absis semicircular; l’espadanya se situa sobre la paret de ponent. El lloc d’ipsa Fabregada és documentat el 1038, en els termes del castell de Mur, en el moment en què els comtes Ramon i Ermessenda de Pallars Jussà el donaren en alou a Bertran Ató.

El poble de Sant Esteve de la Sarga celebra la festa major el dia de Sant Esteve (26 de desembre). L’últim diumenge de maig, es fa un aplec al Santuari de la Mare de Déu de Fabregada.

SantEsteve2.jpg