al contingut a la navegació Informació de contacte

Mirador de les Llúdrigues - Congost de Mont-rebei

Trobareu el Mirador de les llúdrigues abans d’entrar al Congost de Mont-rebei. Des del Mirador podreu gaudir de les impressionants vistes a la Noguera Ribagorçana, a l’Ermita de la Mare de Déu del Congost i al Castell de Xiriveta.

La llúdriga o lutra lutra, de la família dels mustèlids, és un mamífer de cos allargat. Pot arribar a fer 1m de llargada i pesar prop de 20kg. De cos pelut marronós i tonalitats blanquinoses al coll i panxa. La seva constitució, potes curtes i gruixudes i dits units per una membrana, els permet bussejar per sota l’aigua movent-se a gran velocitat.

La llúdriga s’alimenta principalment de peixos però pot arribar a menjar crustacis, granotes, cries d’ocells i, fins i tot, petits mamífers.

Han de viure en aigües sense contaminació, que siguin netes i transparents, per això, només les trobem al curs alt d'alguns rius, amagades entre les roques i la vegetació.

És una animal que ha patit molt la contaminació i la cacera excessiva, d’aquí, el greu perill d’extinció en el què es troba. A Catalunya només sobreviu al Pirineus de Lleida i a la Terra Alta. Actualment, la llúdriga és una espècie protegida.

Són molt territorials i solitàries. S’aparellen sota l’aigua i la gestació sol ser de 60 a 64 dies, naixent d’un a quatre cadells que romandran amb la mare poc més d’un any, buscant desprès, el seu propi territori.

lludriga.jpg